Leeuwarder Courant
Odensehuis Leeuwarden onder vleugels Amaryllis
Ines Jonker • 16 juni 2021, 16:40 • Leeuwarden
Het Odensehuis in Leeuwarden gaat verder onder de vleugels van welzijnsorganisatie Amaryllis en Windkracht 058. Vorige week werd de samenwerking ondertekend.
In het Odensehuis Gerard Smit, dat sinds begin 2019 is gevestigd op het Noordvliet, komen wekelijks vijftien tot twintig bezoekers met beginnende dementie. De inloopvoorziening ontstond vanuit de Proeftuin Dementie onder supervisie van hoogleraar Anne Mei Thé.
Met Amaryllis werd al samengewerkt op het gebied van vrijwilligerswerk en mantelzorgondersteuning. Voor de financiering was het huis afhankelijk van eenmalige subsidies en bijdragen van fondsen.
Door de samenwerking met Amaryllis en Windkracht 058 krijgt het Odensehuis een steviger financiële positie, volgens bestuurder Harry Wiersma. ,,We hoeven nu niet meer te schooien om de exploitatie rond te krijgen.’’ De twee organisaties zijn sinds 1 januari verantwoordelijk voor respectievelijk de basis- en aanvullende ondersteuning WMO, in opdracht van de gemeente Leeuwarden.
Ze zoeken hierbij aansluiting bij bestaande initiatieven in de ‘sociale basis’, zoals het Odensehuis. Onder het motto ‘ontmoeten en meedoen’ wil Amaryllis buurtkamers creëren waar mensen, onder begeleiding van professionals en vrijwilligers, ondersteuning kunnen krijgen. Als bezoekers meer aanvullende zorg nodig hebben, kan dat geregeld worden via Windkracht 058.
Dit past volgens Wiersma goed bij het Odensehuis, omdat dit zich vanaf het begin ook heeft gericht op mantelzorgers van dementerenden, en op de wijk rondom het huis. Hij hoopt dat de samenwerking ertoe leidt dat dementie veel eerder wordt gesignaleerd, bijvoorbeeld doordat meedoen niet meer lukt.
,,Veel mensen met beginnende dementie blijven heel lang in de thuissituatie zitten. En als het echt niet meer gaat, zit je meteen in een verpleeghuis. Het Odensehuis is er juist om dat te voorkomen. Er wordt een beroep gedaan op de eigen regie, gekeken naar wat men nog wel kan.’’
Schrijf reactie
SeniorenKrant
DE MARTINA´S VAN ODENSEHUIS GERARD SMIT
"ALSOF WE HEM UIT EEN WINTERSLAAP HAALDEN"
Ritsko van Vliet23 december 2021
3 minuten leestijd
Iedere week spelen De Martina’s liedjes uit de jaren zestig in het Odensehuis Gerard Smit in Leeuwarden. Dit is een inloophuis voor mensen met (beginnende) alzheimer en hun mantelzorgers. De band is vernoemd naar de oprichtster van dit Odensehuis, Martine Adema. Zij hoorde dat een paar bezoekers, waaronder Max Triebert (82), graag weer muziek wilden maken. Martine koppelde twee oud-muzikanten aan huisdiskjockey Cees Jolmers, die ook keyboard speelt. Cees vroeg een paar van zijn muzikale vrienden om mee te doen en de band was een feit. Een optreden van De Martina’s is niet alleen een mooi moment voor de muzikanten, maar ook voor de bezoekers van het inloophuis. Ze zingen mee en wagen zich soms zelfs aan een dansje. Onze redacteur nam een kijkje en deed enthousiast mee.
Cees Jolmers (73) kon eigenlijk niet geloven dat muzikant Max Triebert, die dementie heeft, het spelen weer zo gemakkelijk oppakte. “Het is opmerkelijk hoe Max opleeft bij de repetities en de optredens. Het was alsof we hem uit een winterslaap haalden. Vraag hem niet wat hij gisteren heeft beleefd, dat is hij vaak kwijt. Maar alle liedjes uit zijn carrière van vijftig jaar geleden speelt hij zo mee. Geen noot en woord verkeerd.” Max vult met pretoogjes aan: “Ik ga iedere keer terug in de tijd. Dat is fantastisch. Ik had geweldige jaren in Duitsland. Het was de opkomst van de Indorock. De dames in de zaal genoten niet alleen van de muziek.”
ELK OPTREDEN EEN FEESTJE
Toen Johan Juckers (74), bekend van de folkband Irish Stew, voor de eerste keer met De Martina’s speelde, was hij gelijk verkocht. “Ik had kippenvel van boven tot onder. Die matte gezichten gingen ineens stralen toen we begonnen te spelen. Er zaten maar vijftien bezoekers in de ruimte, maar zo voelde het niet.“ Cees is ook enorm blij dat dit muzikale experiment zo geslaagd is. “Ik hoop dat er meer muzikanten met dementie mee willen doen. Elk optreden is een feestje en het applaus geeft iedereen een voldaan gevoel. Dat gunnen we andere oud muzikanten ook. Meld je maar aan!”
“We zijn zelfs gaan toeren en dus te boeken,” zegt Johan met een vette knipoog. “We hebben al optredens verzorgd in andere Friese Odensehuizen en hier in Leeuwarden bij Nieuw Mellens en het Vissershuis. Er komen steeds nieuwe aanvragen bij.” Max vindt dat best spannend. “Maar ik neem mijn vriendin altijd mee. Anders doe ik het niet. We noemen haar onze tourmanager. Zij zorgt dat ik er kom, mijn gitaar bij mij heb en me rustig kan voorbereiden. Heel vertrouwd.”
IEDEREEN KAN MEEZINGEN
Niemand twijfelt eraan dat er nog de nodige boekingen zullen binnenkomen. “We hebben inmiddels een passend repertoire opgebouwd”, zegt Cees. “Zoals Bye bye love en Una Paloma Blanca met tussendoor een Indisch liedje van Max. Allemaal heel geschikt voor deze doelgroep. De teksten staan afgedrukt in boekjes die we uitdelen, zodat iedereen uit volle borst kan meezingen.”
Johan merkt op dat de muzikale voorstellingen er niet alleen voor het plezier zijn, maar ook een hele duidelijke andere functie hebben. “Door weer muziek te maken verdwijnt de ziekte naar de achtergrond. Sterker nog, de progressie van Alzheimer wordt afgeremd. Toch moesten we helaas afscheid nemen van onze andere muzikant. Hij werd zo slecht dat hij is opgenomen in Nieuw Mellens. Spelen zit er voor hem niet meer in. Maar hij heeft nog een prachtig jaar bij ons gehad.”
GOUDEN MOMENTEN
Cees (keyboard) en Johan (gitaar en zang) doen dit project geheel vrijwillig. Gerrit en Matty van der Meer (accordeon) en Piet Langius (basgitaar) maken De Martina’s compleet. Vol overgave spelen zij bijna de platen uit het systeemplafond. Ik ben er getuige van dat Johan en Max samen met veel plezier La Bamba spelen, terwijl zij elkaar op de gitaar met een korte solo afwisselen. Aan het eind van het optreden sluiten alle Martina’s de muzikale ochtend af met een lunch, samen met de andere bezoekers. Cees fluistert me nog even toe: “Gouden momenten zijn dit. Die neemt niemand ons af!” ■
Het Odensehuis Gerard Smit op het Noordvliet in Leeuwarden is een inloophuis voor mensen met dementie, mantelzorgers en hun familie en vriendenkring. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies. Het biedt de bezoekers een stem en een veilige plek naast hun eigen woonomgeving. Mantelzorgers kunnen informatie krijgen over het ziektebeeld en hoe daar het beste mee om te gaan. Inmiddels zijn er in Friesland zes Odensehuizen.
Voor mensen met dementie is het belangrijk om zo lang mogelijk een sociaal leven te houden met activiteiten die er toe doen. Het Odensehuis wil maatwerk aanbieden, omdat iedere bezoeker een eigen belangstelling en achtergrond heeft. De oprichting van De Martina’s is daar een voorbeeld van. Net als iemand meenemen naar een theatervoorstelling of een schilderles. Daarvoor zijn meer vrijwilligers nodig. Belangstellenden kunnen zich melden bij het Odensehuis op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur. Bellen kan ook via 06 42996645.
Schrijf reactie
amaryllis leeuwarden
15 februari 2023
Spetterend slot en nieuw begin Dans op Recept bij Amaryllis
Dat dansen écht voor iedereen is laat Dans op Recept nu ook zien bij Amaryllis. Een eerste serie danslessen in Stiens en Leeuwarden kregen een feestelijk slot. Bovendien komt er een vervolg, ook op andere locaties in Leeuwarden en Grou.
Dans op Recept geeft al enige jaren goede resultaten. Voor Amaryllis was dat reden om dansdocenten uit te nodigen op twee van haar locaties van Ontmoeten en Meedoen. Zodoende vinden sinds oktober danslessen plaats in het Odensehuis Gerard Smit in Leeuwarden en bij Spel Verbindt in de Nije Skalm in Stiens, voor deelnemers, mantelzorgers en andere belangstellenden. De eerste series lessen zijn feestelijk afgesloten: 15 februari in Leeuwarden en 16 februari in Stiens.
Een kunst
Onder de noemer ‘Ontmoeten en meedoen’ combineert Amaryllis laagdrempelige dagactiviteiten en inloopmomenten op verschillende plekken, waaronder Odensehuis Gerard Smit. Dit is een inloophuis voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers. Dat bewegen en zeker dans een goede werking op het ziekteverloop van dementie heeft, is al langer bekend. Maar hoe je dit met succes in praktijk brengt is een kunst, zo bewijst docent Trudi van Dans Op Recept. Bezoekers van het Odensehuis kijken uit naar deze woensdagmiddagen, sommige komen hier zelfs speciaal voor. “Ik kijk heel erg uit naar dansen en het samen zijn. Tijdens dansen krijg ik de mogelijkheid mee te doen in wat ik kan en wordt niet gelet op wat ik niet kan”, aldus deelnemer Lies.
Herinneringen
Ook deelnemers van Spel Verbindt in Stiens zijn enthousiast. Trudi stemt tempo, muziek en benadering volledig af op de groep. In Stiens betekent dit ook gebruikmaken van beeldmateriaal. Foto’s in combinatie met muziek en bewegen halen herinneringen en emoties naar boven. “Ik wurd der sa bliid fan!” en “Trudi pakt me beet, en dan durf ik wèl!”; zomaar een greep uit de reacties van deelnemers in Stiens.
Nieuw
Voor zowel Amaryllis als Dans op Recept is het een mooie uitbreiding van activiteiten. Dans op Recept bedient hiermee een nieuwe doelgroep, naast mensen met de ziekte van Parkinson, niet-aangeboren hersenletsel en chronische pijn. “Met Dans op Recept dragen we bij aan de levenskwaliteit van ouderen”, zegt directeur Marlien Seinstra. “We kijken naar wat iemand nog wel allemaal kan, en dat is vaak heel veel!”
Amaryllis-teammanager Gerben Spaan: “Onlangs hebben we met allerlei partners onderzoek gedaan naar de wensen van mensen met dementie als het gaat om dagactiviteiten. Zo lang mogelijk ‘gewoon’ mee blijven doen en op maat afgestemde activiteiten zoals cultuur en bewegen bleken belangrijke wensen. Wat is er dan mooier dan samen met een partij met verstand van zaken zoiets ‘gewoons’ als danslessen aan te kunnen bieden, met bijzondere ervaringen als gevolg.”
Wordt vervolgd
De lessen bevallen zo goed dat ze een vervolg krijgen. In Stiens en het Odensehuis, maar ook in Grou en in de Leeuwarder wijk Westeinde start Dans op Recept binnenkort.
Meer weten over de danslessen? Neem contact op met Marieke Mostert van Dans op Recept via 06-12644362 of info@dansoprecept.nl.